CO-CERTIFICERING (GASKETELWET)
- Leg eenvoudig al jouw CV-handelingen vast
- Voldoe aan de wetgeving
- De perfecte, digitale tool om jouw vak uit te oefenen!
Alles over de CO-certificering
Vanaf 1 april 2023 horen alle cv-monteurs en gasinstallatiebedrijven in Nederland te beschikken over een Bewijs van Vakmanschap CO(per vakman) en een CO-certificering(per bedrijf). Die papieren zijn nodig om te voldoen aan de in 2020 ingevoerde ‘Gasketelwet’. De reden voor de komst van deze wet? De Onderzoeksraad voor de Veiligheid kwam in 2015 tot de volgende conclusie: “De verschillende vrijwillige kwaliteitslabels, zoals keurmerken, erkenningen en certificeringen, bieden te weinig garantie voor een daadwerkelijk vakbekwame aanleg en veilig onderhoud door installateurs.”
Daarom moet elke persoon die aan een verbrandingstoestel werkt (<100kW), maar ook het bedrijf waar deze persoon werkzaam is, vanaf 1 april 2023 gecertificeerd zijn volgens de BRL 6000-25/K25000. De wet geldt ook voor zzp’ers.
Maar hoe gaat zo’n CO-certificering precies in zijn werk? Wat komt er allemaal bij kijken en wat moet je als monteur doen om CO-gecertificeerd te zijn? Wij vertellen je alles wat je moet weten over de CO-certificering. Daarnaast laten we zien hoe de tools van Maintenanz monteurs helpen bij het opvolgen van de verplichte werkzaamheden uit de BRL 6000-25/K25000 en het maken van een persoonlijk CO-kwaliteitshandboek.
Voor wie geldt de CO-certificering?
De CO-certificering is van toepassing op vrijwel alle bedrijven en zzp’ers die zich bezighouden met werkzaamheden aan gastechnische installaties. Denk daarbij aan het installeren, repareren, onderhouden en in bedrijfstellen van de cv-ketel, luchtverhitters, geisers, boilers kachel en de daarbij horende kanalen voor luchttoevoer en gasafvoer.
De verplichte CO-certificering geldt NIET voor werkzaamheden aan grote stookinstallaties en op de gasleidingen en warmte-afgiftesystemen. Ook zijn er uitzonderingen voor de askooktoestellen, gasfornuizen en gasverbrandingstoestellen in (plezier)vaartuigen, (recreatie)voertuigen en caravans.
Daarom moet elke persoon die aan een verbrandingstoestel werkt (<100kW), maar ook het bedrijf waar deze persoon werkzaam is, vanaf 1 april 2023 gecertificeerd zijn volgens de BRL 6000-25/K25000. De verplichting geldt ook voor zzp’ers.
Maar hoe gaat zo’n CO-certificering precies in zijn werk? Wat komt er allemaal bij kijken en wat moet je als monteur doen om CO-gecertificeerd te zijn? Wij vertellen je alles wat je moet weten over de CO-certificering. Daarnaast laten we zien hoe de tools van Maintenanz monteurs helpen bij het opvolgen van de verplichte werkzaamheden uit de BRL 6000-25/K25000 en het opstellen van een persoonlijk CO-kwaliteitshandboek.
Wat zijn de vereisten voor een CO-certificering
De nieuwe wetgeving heeft tot gevolg dat vanaf 1 april 2023 alleen nog vakbekwame installatiemonteurs werkzaamheden aan (gas)verbrandingsinstallaties mogen uitvoeren. Niet-gecertificeerde bedrijven en zzp’ers die vanaf 1 april 2023 tóch werken aan gasgestookte cv-installaties, zijn in overtreding.
Vakbekwaam betekent in de nieuwe situatie dat je voldoet aan de volgende eisen:
- Je moet in het bezit zijn van het Bewijs van Vakmanschap CO. Dit toont aan dat je in staat bent om te werken volgens de eisen die de BRL 6000-25 en K25000 aan installatiemonteurs stellen.
- Je hoort werkzaamheden vanaf nu volgens een vaste werkwijze uitvoeren. Zo is het zaak om vast te stellen dat er geen risico bestaat op het vrijkomen van koolmonoxide en dien je de rookgasafvoer en luchttoevoer te controleren.
- Bedrijven moeten een CO-kwaliteitshandboek hebben en bijhouden. Dit document beschrijft alle noodzakelijke onderdelen en aspecten van de BRL 6000-25/K25000.
CO-certificering: Wie mag certificeren?
Een CO-certificering is alleen rechtsgeldig als die wordt uitgevoerd door een gevolmachtigde certificerende instantie (Ci). Deze partijen hebben een accreditatie voor het uitvoeren van de beoordeling.
Het aanvragen van een certificering volgens de richtlijnen BRL 6000-25 of de K25000 kan bij de volgende Ci’s:
- KIWA
- Bureau Veritas
- Dekra
- SKG-IOB
Na het behalen van de certificering mag een bedrijf of monteur gebruikmaken van het CO-VRIJ logo.
InstallQ is de stichting die certificatieregelingen beheerd, verbeterd en onderhoud. Het keurmerk van InstallQ met het beeldmerk van CO-VRIJ is een bewijs van vakmanschap en kwaliteit dat laat zien dat je volgens de regels en richtlijnen van de BRL 6000-25/K25000 werkt.
CO-certificering: Audits
Als monteur of installatiebedrijf kun je te maken krijgen met controles, audits genoemd. In het geval van een toestelcontrole gaat het om een projectgerichte audit die de uitgevoerde werkzaamheden controleert en toetst.
Bedrijven krijgen te maken met een organisatiegerichte audit. Tijdens de audit wordt gecontroleerd of de werkzaamheden en procedures die een bedrijf uitvoert overeenkomen met het kwaliteitshandboek dat die organisatie hanteert. In zo’n kwaliteitshandboek staan de voorwaarden, procedures en kwaliteitscontroles vermeld die het bedrijf gebruikt. Daarnaast beschrijft het kwaliteitshandboek ook hoe al deze richtlijnen en werkwijzen worden vastgelegd.
Je kunt als organisatie of zzp’er kiezen voor het gebruiken van een standaard kwaliteitshandboek of een persoonlijk ontworpen handboek dat net wat beter aansluit op jouw specifieke werkwijze.
Het CO-certificeringstraject: de stappen
Maar hoe gaat het CO-certificeringstraject nou precies in zijn werk? Welke stappen moet je doorlopen om in de nabije toekomst de titel te mogen dragen van vakbekwaam monteur volgens de BRL 6000-25/K25000?
- Online-zelftoets
Wil je jouw kennis op het vlak van de regelgeving testen? Of wil je alvast een beeld krijgen van de inhoud van de officiële theorietoets die je hoort te doen om aan de BRL 6000-25/K25000 te voldoen? Dan kun je via verschillende organisaties een online-zelftoets maken. Deze is gratis. Een ideale en makkelijke manier dus om je kennis op te frissen.
2. Bijscholing
Wijst de zelftoets of eigen onderzoek uit dat je kennis nog te beperkt is? Dan zijn er verschillende mogelijkheden om online-trainingen te volgen. Daarnaast bieden groothandels en fabrikanten maar ook het ROVC en IW specifieke examentrainingen aan die je voorbereiden op de officiële theorietoets. Na de examentraining kun je de toets afleggen bij deze opleider.
3. De officiële theorietoets
Scoor je goed op de zelftoets? En ben je ervan overtuigd dat je voldoende kennis hebt om te werken volgens de nieuwe regelgeving? Dan is het mogelijk om je in te schrijven voor de officiële theorietoets.
Monteurs ontvangen per e-mail een persoonlijke inlogcode om de toets te starten. Dat kan op de website van Vakmanschap CO via de pagina ‘Start Toets’. Je monteurs kunnen de toets op elk gewenst moment starten. Is een deelnemer eenmaal begonnen? Dan moet hij of zij de toets ook afmaken. Tussentijds opslaan en stoppen is namelijk niet mogelijk.
Slaag je hiervoor dan ben je klaar met het het eerste deel van het officiële examenprogramma voor de certificering voor werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties.
4. Het praktijkexamen
Heb je de theorietoets gehaald? Dan mag je het praktijkexamen afleggen. Deze toets is te volgen op verschillende, door InstallQ geaccrediteerde locaties door heel Nederland. Examendata bekijken en een examen boeken kan op vakmanschapco.nl. Na het succesvol afronden van zowel het theorie- als praktijkexamen, krijgt een monteur het Bewijs van Vakmanschap. Dit is vijf jaar geldig.
Voor zowel de theorietoets als het praktijkexamen moeten deelnemers een profiel kiezen. Het onderscheid tussen de profielen wordt gemaakt op basis van de exacte werkzaamheden die een monteur uitvoert.
Let op. de keuze van het profiel is erg belangrijk mocht je bij de theorietoets de verkeerde keuze gemaakt hebben dan moet je deze toets opnieuw maken en opnieuw betalen.
De profielen zijn:
- Installatiemonteur (niveau 2 of 3)
- Service en onderhoud (niveau 2 of 3)
- Gecombineerd installatiemonteur en service en onderhoud (niveau 2 of 3)
De juiste keuze kun je maken met de profielkeuzehulp van Vakmanschap CO
Zo helpt Maintenanz bij je CO-certificering
Hoewel het op papier nog wel een poosje lijkt te duren voordat de nieuwe richtlijnen van kracht worden, tikt de klok sneller door dan je denkt. Het is daarom verstandig om je nu al goed voor te bereiden op het certificeringstraject en de extra handelingen die komen kijken bij het maken en netjes bijhouden van jouw kwaliteitshandboek. Er komt namelijk veel extra administratief werk op je af.
Het goede nieuws is dat installatiebedrijven en monteurs er niet alleen voor staan. Maintenanz heeft namelijk de kennis en digitale tools in huis die installatiebedrijven en monteurs écht helpen om hun weg te vinden in het oerwoud van nieuwe certificeringsregels.
De Handboek CO Tool
Voor het opvolgen van de bedrijfscertificering kun je gebruikmaken van de Maintenanz Handboek CO Tool. Het maken van een kwaliteitshandboek is best een flinke kluif.
Je moet bijvoorbeeld rekening houden met de onderstaande vragen.
- Hoe verzamel en leg ik mijn meet- en toestelgegevens vast tijdens onderhoud en storing?
- Hoe leg ik al mijn meetinstrumenten en de kalibratiedatum van die apparaten vast?
- Hoe zit het met het documentenbeheer?
- Wat wordt bedoeld met interne en externe kwaliteitsbewaking?
- Hoe zet ik een organisatiegericht en projectgericht certificeringstraject op?
De Handboek CO Tool maakt het opstellen en bijhouden van een kwaliteitshandboek een stuk eenvoudiger. De Tool loodst je stap voor stap door de belangrijkste vragen en aandachtspunten, waardoor je zeker weet dat je bij een toekomstige audit je zaakjes perfect op orde hebt.
De CV Tool
Een ander Maintenanz-hulpmiddel is de CV Tool. Hiermee houd je makkelijk al je metingen, rapporten en registraties bij. De tool maakt daarbij gebruik van een handige en overzichtelijke checklist die is opgesteld volgens de BRL 6000-25/K25000. Ben je klaar bij een klant? Dan meld je de werkorder af en is je administratie met een paar drukken op de knop compleet. De ideale voorbereiding op de nieuwe werkwijze die monteurs zich eigen moeten maken.
Elke installateur of monteur logt in met zijn eigen identiteitsgegevens en krijgt zo toegang tot een online-portaal waar alle informatie over werkorders, rapporten en klanten te vinden is. In die omgeving kun je ook makkelijk werkorders klaarzetten en overige administratieve handelingen voorbereiden of bijwerken.
Meer weten?
Bij Maintenanz snappen we dat de verplichte CO-certificering een berg werk en regels met zich meebrengt waar je als monteur of installatiebedrijf eigenlijk niet op zit te wachten. Daarom zijn onze tools meer dan middelen die alleen gericht om aan de wet te voldoen. Ze zijn eerst en vooral ontworpen om de installateur te helpen. Hoe? Door het traject rondom de BRL 6000-25 te automatiseren, vereenvoudigen en in begrijpelijke taal te verwoorden. “Wordt een installateur er beter van?”, is de hamvraag die Maintenanz zich altijd stelt bij het (door)ontwikkelen van een tool.
Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Je kunt ook alvast een kijkje nemen in de Maintenanz Tool Store voor een eerste kennismaking met onze producten.