CO-CERTIFICERING (GASKETELWET)

Op 1 oktober 2020 werd in Nederland ‘De Gasketelwet’ van kracht. Elke persoon die aan een verbrandingstoesteltoestel werkt (<100kW), maar ook het bedrijf waar deze werkzaam is, moet daarom vanaf 1 april 2022 gecertificeerd zijn volgens de BRL 6000-25/K25000. Dit geld ook voor ZZP’ers.

Voor monteurs die aan gasverbrandingstoestellen zoals cv-ketels werken betekend dat ze dan in het bezit moeten zijn van een vakpaspoort. De door de monteur uitgevoerde werkzaamheden kunnen worden gecontroleerd door een project gerichte audit. De installatiebedrijven krijgen te maken met een organisatie gerichte audit. Tijdens een organisatie gerichte audit worden de bedrijven gecontroleerd of hun werkzaamheden en procedures overeenkomen met het kwaliteitshandboek dat zij hanteren. In een kwaliteitshandboek staan de voorwaarden, procedures, kwaliteitscontroles enz. vermeld en hoe deze dienen te worden opgevolgd. Je kunt een standaard kwaliteitshandboek gebruiken of je volgt een persoonlijk ontworpen kwaliteitshandboek dat beter past bij uw bedrijfsvoering.

Vanaf dan moeten dus ook alle onderhoud- en servicemonteurs en de monteurs die verbrandingstoestellen plaatsen in het bezit zijn van een vakpaspoort waarmee ze hun vakbekwaamheid kunnen aantonen.

De door Maintenanz ontwikkelde Tools helpen u bij het opvolgen van de verplichte werkzaamheden uit de BRL 6000-25. Voor de organisatie gerichte toetsing van de certificerende instelling, is er de Handboek CO Tool, en voor de projectgerichte audit kunt u gebruik maken van de CV Tool.

Ook helpen deze tools u bij de certificering van uw bedrijf tijdens de (her)certificering bij een van de Certificerend Instellingen.

Voor een bedrijfscertificatie kunt u een offerte aanvragen bij onderstaande instellingen:

De Tool CV helpt u bij de projectgerichte toetsing, en de Tool Handboek CO helpen u bij de organisatie gerichte toetsing van de certificerende instelling.

Voor meer informatie over het vakbekwaamheidsexamen en -certificaat kunt u zich wenden tot:

Voor het online examen kunt u een aantal stappen te doorlopen op de website Vakmanschap CO:

  • Doe de zelftest (Hoofdmenu Informatie, Submenu Zelftest)
  • De online opfriscursus (Hoofdmenu Examentraining, Submenu E-Learning)
  • Herhaal de zelftest, totdat je hiervoor slaagt (Hoofdmenu Informatie, Submenu Zelftest)
  • Meld u aan voor de theorietoets (Op de homepage kiezen voor “ik ben werknemer” of “ik ben zelfstandige (zzp)”)*

* LET OP: Kies het juiste keuzeprofiel, anders kan het zijn dat u de toets opnieuw dient te maken (en ook opnieuw te betalen). Na het behalen van de theorietoets kunt u uzelf aanmelden voor het praktijk examen bij onder andere IW Nederland.

Het bewijs van vakmanschap blijft 5 jaar geldig, daarna doet u opnieuw examen.

Stel uw vraag

Scroll naar top

Laat je gegevens achter en
test direct onze tool!

Hi, ik ben M@kkie.

Inschrijven nieuwsbrief