VAKPERS

In bijvoorbeeld appartementencomplexen zien we veel collectieve verbrandingsluchttoevoer-en verbrandingsafvoer voorzieningen. Dit noemen we CLV-systemen. Bij een CLV-systeem zijn meerdere ketels gekoppeld op een gemeenschappelijke rookgasafvoer en luchttoevoerleiding.

Net als individuele systemen vallen deze uiteraard ook onder de bepalingen rondom de nieuwe Gasketelwet. Ik wil daarom in een serie blogs voor Installatie.nl eens de focus gaan leggen op dat CLV-systeem. Want daar zitten, net als bij de individuele aansluiting, heel veel haken en ogen.

Met de invoering van de wet CO-certificering wordt er meer dan ooit de aandacht gelegd op het CLV systeem, echter steeds meer installateurs mijden deze werkzaamheden ondanks dat ze het juiste bewijs van Vakmanschap CO bezitten.

En dat levert weer veel stress op bij bewoners, eigenaars en verenigingen van eigenaren. Zij moeten plots op zoek naar een andere installateur voor storingen, onderhoud en vervanging van toestellen. En de huidige krapte op de markt zorgt er ook gelijk weer voor dat installateurs kritisch zijn in het aannemen van nieuwe adressen, zeker wanneer er technische een achterstand is in te halen.

De collectieve rookgasafvoersystemen zitten vaak verstopt in schachten, en zijn op leeftijd. Je moet moeite doen voor inspecties, en dat is vaak een extra kostenpost waar niet elke eigenaar rekening mee houdt bij ketelvervanging.

Kortom: Er zijn onduidelijkheden, koudwatervrees, soms zelfs angst om dit soort complexen bij de kop te pakken. En soms is gebrek aan kennis en ervaring over dit onderdeel de oorzaak. Het meest zorgelijke: gebouweigenaren of bewoners lopen van het kastje naar de muur, en mogelijk zorgelijke installaties worden voorlopig niet aangepakt.

Hoe is een CLV-systeem opgebouwd

In gestapelde bouw waar er meerdere gasverbrandingstoestellen op een gezamenlijk rookgasafvoer / toevoerkanaal zijn aangesloten kun je het rookgasafvoer/lucht toevoer kanaal onderverdelen in 2 deelgebieden.   

  1. Deelgebied 1, het individuele deel:  Het toestel zelf met het rookgasafvoer / luchttoevoerkanaal van dit toestel al dan niet aangesloten op het CLV systeem.
  2. Deelgebied 2, het collectieve deel:  Het daadwerkelijke rookgasafvoersysteem waar de rookgasafvoer en luchttoevoer van meerdere toestellen doorstroomt zonder de toestellen zelf.  

Op dit moment laten de meeste installatiebedrijven zich enkel voor deelgebied 1 certificeren, dat toestaat om werkzaamheden aan toestellen aangesloten op een CLV systeem uit te voeren.

Los van het feit dat er altijd minimaal één monteur in het bezit moet zijn van het bewijs vakmanschap CO 1e monteur voor certificering volgens de BRL 6000-25 mogen alle vakbekwame monteurs werken aan installaties aangesloten op een CLV systeem . Dit is tevens van toepassing voor zzp’ers met een bewijs van vakmanschap CO op niveau monteur en gecertificeerd volgens de K25000 van KIWA.  

Waarom worden deze werkzaamheden dan toch vermeden?  

Dat heeft voornamelijk te maken met de verantwoordelijkheden en niet op de hoogte zijn van de juiste regels en wetten.

Installateurs hebben heel veel vragen zoals: 

  • Waar moet ik rekening meer houden als ik wil werken aan een toestel dat is aangesloten op een CLV systeem ?
  • Wie is verantwoordelijk voor welk deel?
  • Wat te doen als het systeem ouder is als 15 jaar?
  • Hoe zit het met het Meerjaren Onderhoudsplan (MJOP) en de geschiktheidsverklaring ?
  • Welk toestel moet ik plaatsen bij vervanging ?
  • Hoe zit het dan bij een cascade opstelling?

Dit en meer zal aan bod komen in een van de volgende delen van mijn blogs. Laat in de reacties weten waar jij tegenaan loopt, dan gaan we ons best doen om deze kwesties aan te stippen.

Bron: https://www.installatie.nl/blogs/clv-angst-door-co-certificering/

Wat kost die CO-certificering nu eigenlijk?  Misschien wel de belangrijkste vraag voor velen, met name voor kleine installateurs. Want links of rechtsom zal toch betaald moeten worden. En dat gaat nogal in de papieren lopen. Een doorn in het oog van velen: en dat leidt tot afwachters en afhakers.

Maar dan de vraag, wie is dan die ‘kleine installateur’, waarover zo veel gesproken wordt?  Een collega van 1,55m? Een rot in z’n vak waar je nog elke dag de kneepjes van het vak van leert? De 1-pitter met 1500 toestellen die alleen onderhoud en servicewerkzaamheden verricht, of de badkamerspecialist die met z’n 10 medewerkers ook wel eens een toestel plaatst? Toch zeker niet de warmtepomp installateur die honderden toestellen plaatst inclusief hybriden?

In de weken naar 1 april zal installateur Peter Deckers van Maintenanz een blogserie schrijven op Installatie.nl. Vanaf deze plek neemt hij installatiebedrijven mee in de praktische consequenties, de uitdagingen en hobbels die bedrijven en monteurs in deze periode tegen gaan komen.

Over Peter Deckers

Peter Deckers (1966) heeft al 27 jaar twee installatiebedrijven: Deckers installatiebedrijf is gevestigd in Stramproy/Weert (NL). Ook heeft hij een installatiebedrijf in het Belgische Molenbeersel/Kinrooi.

Deckers is altijd opzoek naar simpel en eenvoud. Dat was ook de opzet voor het ontwikkelen van software voor de installatiebranche. Maar als mede-oprichter van Maintenanz voelt hij zich nog steeds monteur. ‘Kan ik mijn onderhouds-en servicewerkzaamheden snel, simpel en correct registreren?’- dat was de drijfveer achter de ontwikkeling van de tools.

Sinds 2015 is hij bezig met de praktische toepassing van digitalisering. Toen de tools ontwikkeld waren, werd hij ingehaald door de Gasketelwet. De tool toepasbaar maken voor CO-Certificering is geen probleem. Snappen hoe een certificatieproject werkt, was de uitdaging. Met de opgedane kennis van de Gasketelwet en het opzetten van een kwaliteitshandboek adviseert hij nu ook installateurs bij de CO-certificering. Als hij tijd overheeft sleutelt hij nog aan zijn oldtimer.

In een tweedelige podcastuitzending geven experts Peter Deckers en Erik Hafkamp handige tips en tricks om het certificeringsproces voor de Gasketelwet goed te doorlopen.

Wat moet je doen als je als monteur een ketel tegenkomt die van tape aan elkaar hangt, die niet gebeugeld is en waar totaal de verkeerde materialen zijn gebruikt? Stel je die buiten werking? Ga je de boel meteen repareren?

Het zijn vragen die monteurs zich al jaren stellen, maar nu extra urgent worden, omdat je er zélf op afgerekend kan gaan worden. Sterker nog: als je als installatiebedrijf ernstige steken laat vallen, dan wordt je certificaat zonder pardon ingetrokken.

De Gasketelwet is in oktober 2020 ingevoerd, maar de ‘harde’ uitvoering is de afgelopen jaren steeds uitgesteld. Vanaf 1 april 2023 vindt er handhaving plaats en mogen alleen bedrijven die beschikken over een CO-certificaat en vakbekwame monteurs nog aan gasverbrandingstoestellen werken. Het heeft lang geduurd door de complexe regelgeving, waardoor pas afgelopen najaar de certificerende instellingen aangewezen zijn. Het wordt nog een hele kluif om alle bedrijven voor 1 april gecertificeerd te hebben.

In een tweedelige podcastuitzending geven experts Peter Deckers en Erik Hafkamp handige tips en tricks om het certificeringsproces voor de Gasketelwet goed te doorlopen. “Als je je serieus voorbereidt, is er niks om je zorgen over te maken.”

Installatiebedrijven die nu nog helemaal niks met de Gasketelwet gedaan hebben, moeten echt heel snel aan de slag. Vanaf komende 1 april mag je namelijk niet meer aan gasketels sleutelen als je niet gecertificeerd bent. Erik Hafkamp (CO Certificatie) en Peter Deckers (Maintenanz) kunnen bedrijven niet zélf certificeren. Daarvoor moet je bij bijvoorbeeld Kiwa, Dekra of Bureau Veritas zijn. Wat ze wél kunnen is bedrijven helpen om zich goed voor te bereiden op het certificeringsproces.

Nieuwe certificeerder richt zich op kleine installateur

Naast gevestigde namen als Kiwa, Dekra en Bureau Veritas komt er een vierde certificeerder voor de Gasketelwet op de markt: CBI-NL. Het nieuwe bedrijf presenteert zich als “enige certificerende instelling maar één werkveld, namelijk de BRL6000-25”.

CBI-NL heeft sinds september vorig jaar een inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Het jonge bedrijf richt zich voornamelijk op eenmansbedrijven en kleinere installatiebedrijven, waarvan een groot deel nog met het certificeringstraject moet beginnen. “Er komt een enorme golf aan bedrijven die gecertificeerd moeten worden”, zegt directeur Janine van den Nieuwenhuijsen. “We zien dat er voldoende ruimte is voor een extra certificerende instelling.”

Lees verder: https://www.installatie.nl/nieuws/nieuwe-certificeerder-richt-zich-op-kleine-installateur/

Meer gemak dankzij de Maintenanz Ventilatie Tool

Met de komst van deze app behoort papierwinkel voor monteurs tot het verleden

Branchevereniging Binnenklimaat Nederland, IW Nederland en ROVC lanceerden onlangs de door hen ontwikkelde leerlijn ventilatiesystemen. Deze leerlijn maakt gebruik van een praktische nieuwe applicatie voor storings- en onderhoudswerkzaamheden: de Maintenanz Ventilatie Tool, die ontwikkeld is door en voor installateurs.

Lees verder: https://www.rovc.nl/nieuws/meer-gemak-dankzij-de-maintenanz-ventilatie-tool/

Scroll naar boven